Terugblik op eerder behaalde studieresultaten

Onder dit kopje vind je mijn eerder dit jaar behaalde studieresultaten op de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek. De projecten staan in chonologishe volgorde. Bij elk project geef ik  onder andere een korte uitleg over hoe het ging, de feedback die ik kreeg en het eindcijfer De projecten die ik in mijn tweede jaar heb afgerond, de cijfers die ik daarvoor kreeg en de feedback die ik daarbij kreeg staan hieronder op een rijtje.

Nieuwsredactie (5)
Tijdens dit project waren Maruschka Gijsen en Michiel Bles mijn begeleiders. Ik merkte bij dit project dat ik het moeilijk vond om weer op te starten na de zomervakantie. Ook het elke dag om 9 uur aanwezig zijn, vond ik lastig. Dat ik opstartproblemen had, is ook te zien aan mijn feedback. Bellen naar mensen is iets dat ik ook erg eng vond. Dit heb ik in mijn weken tijdens nieuwsredactie erg ontwikkeld. Naarmate de tijd voorbij ging, werd alles steeds beter en kreeg ik ook steeds meer motivatie. Waar ik aan het begin echt niet durfde te bellen, ging dat aan het einde van NR al veel beter. Ik heb helaas wel veel tijd laten liggen door te wachten op antwoorden via de mail. Dit had veel sneller kunnen gaan als ik meteen de stap durfde te zetten om te bellen en zo had ik ook meer kunnen produceren.

Op de resultaten die ik in de laatste drie weken heb geboekt ben ik trots. Helaas heb ik dit project niet met een voldoende af kunnen ronden. Dit is omdat ik de competentie produceren niet gehaald heb. Ik kan dit wel begrijpen. Voornamelijk in de eerste drie weken heb ik niet veel geproduceerd. Ik heb dit in de laatste weken flink rechtgetrokken, maar net niet genoeg. Hieronder vind je de beoordeling van mijn begeleiders per competentie.

Publieksgerichtheid: Je begrijpt wat het inhoudt om producties te maken voor nieuwsredactie.fhj.nl. je hebt laten zien dat je in contact kunt komen met de doelgroep, invalshoeken kunt aanpassen aan de doelgroep en ook je stijl daarop kunt aanpassen.

Researchen: Dat je relevante bronnen kunt benaderen hebben we gezien. Ook in het bedenken van invalshoeken heb je je ontwikkeld. We zijn ervan overtuigd dat als je daadkrachtig de telefoon neemt om te bellen je bronnen ook beter worden mede omdat je dan sneller kunt schakelen naar bijvoorbeeld plan b maar ook omdat een gesprek voeren vaak meer doet dan een e-mail.

Produceren: Je maakte te weinig producties, daardoor heb je de competentie produceren niet voldoende kunnen aantonen. Onder andere kwam dat door angst om te bellen, maar ook het planningen maken, onvoldoende structuur voor jezelf aanbrengen speelde je parten.

Ontwikkelingsgerichte feedback: Bellen. De rode draad in jke presentatie en het toverwoord in je ontwikkeling op de Nieuwsredactie. In de tweede crossmediale week viel het kwartje, je was op dreef. Net te laat om alle competenties voldoende aan te tonen. We bespraken dat als je twee weken extra had gehad, het je gelukt was.

Buitenlandredactie (6)
Buitenlandredactie vond ik een erg vluchtig project. Het regelen begon al midden in Nieuwsredactie, waardoor ik er nog niet zo mee bezig was. Bij dit project vonden Michiel en ik het lastig om een goede hoofdvraag te bedenken. Ook was het vinden van de goede bronnen nog een opgave. Uiteindelijk hebben we overal een productie van kunnen maken. Niet elke productie is écht goed, dat geef ik toe. Het lastige is alleen dat je niet zo maar even terug kan om nog bij te filmen of iemand nog een paar extra vragen te stellen. Al met al heb ik veel geleerd in dit project. Mijn grootste leerpunt is dat het bij dit soort projecten heel erg om de voorbereiding draait, die bij ons zeker wat beter had gekund. Toch hebben we een aantal toffe producties neer weten te zetten en daar ben ik erg trots op.

Feedback: Het is jullie te prijzen dat alle stukken in het Engels geschreven en geproduceerd zijn. En dat Michiel zelfs in staat was interviews in het Spaans af te nemen. Zonde dat het interview met de ‘psychologist’ zoveel fouten bevat. De fotoserie is journalistiek wat mager. In tegenstelling tot wat we in de voorbereiding besproken hebben, komen jullie met een serie foto’s van gerechten. Dat zegt uiteraard veel te weinig. Door de kok in beeld te brengen, hem verschillende handelingen te laten doen en hem te citeren in de onderschriften had je een veel inhoudelijkere, rijkere productie neer kunnen zetten.

Het audioitem is aardig, maar kan ook veel uitgebreider. Nu heb je één student, waarom niet wat meer? Of een sterkere vergelijking tussen de generaties, omdat je wist dat siësta een uitstervende traditie is. Ook hierin duid je je bronnen niet. Wie zijn zij en waarom zijn zij relevant? Het gebrek aan goede bronnen wordt ook duidelijk in het video-item. Hierbij moet uiteraard een meer deskundige bron die op een hoger niveau iets kan vertellen over de mate van beweging van Spanjaarden, of meer specifiek, inwoners van Valencia.

Stage (7)
Tijdens mijn stageperiode heb ik stage gelopen bij Punt Avans. Ik heb het naar mijn zin gehad. Ik merkte meteen dat ik meer motivatie had omdat ik iets mocht doen wat mij echt interesseerde. Ik vind het leuk om te schrijven over zacht nieuws. Columns en human interest zijn dingen die ik leuk vind om te schrijven, en dat kon hier. Het jammer vond ik dat het na een tijd wat eentonig en beperkt werd. Je kwam nooit uit het Avans gebouw en ook de onderwerpen bleven altijd ietwat in dezelfde trend (denk aan drugs, roken op het schoolplein, kantine die duurder word). Ik heb er een toffe tijd gehad en veel geleerd, maar ik ben er wel achter gekomen dat dit  niet is wat ik later elke dag zou willen doen. Het is te eentonig en soms ietwat saai. Iets meer op pad en af en toe eens ‘out of the box’ denken is iets wat zeker een toevoeging zou kunnen geven aan de redactie van Punt Avans.

Publieksgerichtheid: Je slaagde er goed in te schrijven voor de jonge doelgroep, en had een eigen netwerk bij Avans waar je op kon terugvallen. Je bronnennetwerk daarbuiten uitbreiden kostte je wat meer moeite, en het oefenen met het aanspreken van vreemden was dan ook een tip die je kreeg van Suzanne Wolters.

Researchen: Je deed research, en dat kwam vooral uit de verf bij ‘zachtere’ lifestyle-onderwerpen. We hebben besproken dat het hardere nieuws niet echt je ding is, maar je hebt dat ook niet echt hebt (kunnen) laten zien bij Punt

Procuderen: je hebt veel gepubliceerd, en bracht ook eigen ideeën in: je weet wat er speelt bij de studenten en maakt daar handig verhalen van. Maar op schrijfgebied kan het beter; actiever, met een beter taalgevoel en met minder slordigheden. Human interest gaat je goed af, hard nieuws heb je niet veel gedaan.

Innoveren: In je onderzoek stel je de vraag of Punt meer moet inzetten op video. Aan de hand van een enquête onderzoek je of studenten (en oudere lezers) videocontent zouden willen. Je rapportage is helder en je hebt behoorlijk wat reacties gehad. Of deze representatief zijn, is de vraag – de kans is groter van niet dan van wel – maar je hebt er wel je tanden in gezet en slaagt erin voor Punt bruikbare informatie te genereren. En dat op basis van een concrete aanleiding uit je eigen praktijkervaring tijdens de stage.

Reflecteren: We hebben zowel in ons overleg tussentijds als in het eindgesprek stilgestaan bij je belangrijkste leerpunt tijdens deze stage: heldere communicatie. In de tweede helft van je stage, na een wake-up call, ging dit veel beter. Je overlegde meer, liet beter weten waar je mee bezig was en liet duidelijker zien dat je met de kwaliteit van de stukken aan de slag ging. Houd die gedachte vast: door te overleggen, vragen te stellen als iets niet duidelijk is, en om feedback te vragen kom je verder.

Onderzoeksredactie (6)
Onderzoeksredactie vond ik een van de minst leuke projecten. Ik ben erachter gekomen dat de onderzoeksjournalistiek echt niet iets voor mij is. Zoals ik hierboven al zei ben ik meer van lifestyle, human interest en dat soort dingen. Ondanks dat heb ik geprobeerd er toch iets van te maken natuurlijk. Bas en ik hadden een minder  goede start. Hierdoor zijn wij begonnen met een achterstand en dat kon je zien aan het eindresultaat. We hadden te weinig tijd om de juiste bronnen te kunnen spreken. Het onderzoek was mager en daardoor kregen we een 5. Tijdens de herkansing hebben we de mensen gesproken die wij nog moesten spreken om het onderzoek een wat stevigere ondergrond te geven. Dat is gelukt. Het was een kort en snel project dat we uiteindelijk met een voldoende af hebben kunnen sluiten. Tijdens dit project heb ik vooral geleerd wat  ik niet wil binnen de journalistiek, en dat is onderzoeksjournalistiek. Uiteindelijk heb ik dit project afgerond met een 6.

Onderbouwing van het oordeel: Het onderzoeksdossier heb je verbeterd, zodat ik daarvoor een voldoende kan geven. Voor je studtalk heb je een goed en voor debat en je betoog een voldoende. De productie lijkt teveel op een profielwerkstuk. Wat is je nieuws? Wat wil je dat de lezer (wie is dat?) weet na het lezen van je stuk. De uitslagen van de enquête hebben jullie goed verwerkt en dat zie ik dan als een tool, zoals de ‘tijdlijn’.

Ontwikkelingsgerichte feedback: Bedenk tijdens het doen van onderzoek al wat je nieuws zou kunnen zijn. Door de hypothese was dat al de richting. Gebruik dat dan ook als je gaat produceren. Maak daar geen verslag van je dossier van, maar een journalistieke productie. Welke bronnen heb je nodig om die journalistieke productie te schrijven? Waarborg daarbij betrouwbaarheid, transparantie en hoor en wederhoor. Omkleed alles met voldoende en valide informatie. Eén diëtist is er maar eentje en is vaak het geval tenzij je een autoriteit te pakken hebt. Een journalistieke productie sluit niet af met een conclusie. Als dat al zou kunnen, dan is die informatie je productie. Dat is wat je publiek dan wil weten.

Mediaredactie (?)
Dit project paste ook echt totaal niet bij mij. Het doen van het mediaonderzoek vond ik niet leuk. wel heb ik het idee dat ik hier iets heb geleerd over framing, priming etc. Ik denk dat dit project ergens wel samenhangt met onderzoeksredactie, wat ook niet bij mij past. Het werken aan het praktijkdossier vond ik leuker. Ik denk dat het beter was geweest als alle tweedejaars dit project voor hun stage hebben, zodat je met praktijkdagen al kan oriënteren waar je eventueel stage zou kunnen gaan lopen. Doordat ik al stage had gelopen voelde het ergens wel een beetje nutteloos dat ik bij redacties mee moest gaan lopen, maar uiteindelijk heb ik er toch zeker van geleerd.

Ik heb dit project door omstandigheden niet in kunnen leveren, en dus ook geen beoordeling voor gehad.